wtorek, 27 września 2011

połączenia

Znalazłam ostatnio ciekawy artykuł na Onecie "Zakazane połączenia pokarmów". Myślę, że warto poczytać i może nawet wprowadzić w życie:))
Artykuł traktuje o parach produktach, których nie powinno się łączyć, gdyż może to powodować ograniczone wchłanianie poszczególnych składników mineralnych i witamin. A w okresie diet każde minerały i wartości odżywcze są bardzo cenne dla naszego organizmu.

Także od dziś unikam połączeń:

---Ogórek zielony,  warzywa z rodziny dyniowatych, (cukinia, kabaczek) + warzywa bogate w witaminę C: pomidor, papryka, natka pietruszki, brukselka, kapusta.
(Ponieważ warzywa dyniowate zawierają enzym, askorbinaza, który niszczy zawartą  w produktach takich jak pomidory, czy papryka, witaminę C)

---Produkty mleczne + mięsne ( np. kanapka z serem żółtym i wędliną,  kakao + kanapka z szynką)
(Ponieważ wapń zawarty w produktach mlecznych ogranicza wchłanianie żelaza z produktów mięsnych i na odwrót)

---Produkty pełnoziarniste, produkty mleczne + herbata, kakao
(Garbniki zawarte w herbacie i kakao ograniczają wchłanianie składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B z produktów zbożowych i mlecznych)

---Produkty mleczne + cukier
(Dlaczego? Cukier dodany do koktajli mlecznych, lub zawarty w jogurtach, deserkach owocowych ogranicza wchłanianie wapnia oraz fosforu)

---Ryby morskie + warzywa z rodziny krzyżowych (kapusta, brukselka, brokuły, soja)
(Ponieważ rośliny z rodziny krzyżowych zawierają substancje o nazwie goitrgeny, które ograniczają wchłanianie jodu. Goitrogeny podczas gotowania zostają zneutralizowane (należy gotować te warzywa bez przykrywki)

---Herbata + cytryna
(Pod wpływem gorącej wody jaką zalewamy herbatę, witamina C zawarta w cytrynie jest niszczona nawet w 80%)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz