Olej kokosowy stosuje się wewnętrznie, jako lek oraz w kuchni, jako środek spożywczy, a także do użytku zewnętrznego. Ze
względu na swoją stałą postać olej nadaje się do smarowania pieczywa,
można także z powodzeniem zastąpić nim masło w pieczeniu. Idealny do
smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się, nie jełczeje, a dzięki
swoim właściwościom smakowym oraz aromacie nadaje potrawom orientalny
charakter.
Praktycznie
nie zawiera utleniających się kwasów tłuszczowych, co sprawia, że jest
bardzo stabilny podczas smażenia w wysokich temperaturach, a do tego
jest o wiele zdrowszy od niektórych, bardziej popularnych olejów.
Olej
kokosowy jest też pierwszym tłuszczem, który nie przyczynia się do
budowy tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie, pobudza przemianę materii
i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze.
ZASTĄPIENIE DZIENNEGO SPOŻYCIA TŁUSZCZÓW
OLEJEM KOKOSOWYM MOŻE SPOWODOWAĆ
SPADEK WAGI O OKOŁO 0,5 KG TYGODNIOWO
Więcej informacji na ten temat TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz